Orhideea Dendrobium cresterea si ingrijirea plantei in ghiveci si gradina

Bun venit in lumea fascinanta a orhideelor, unde frumusetea si diversitatea sunt la ele acasa. Astazi, ne vom aborda o specie deosebita, Orhideea Dendrobium, o perla a regnului vegetal care isi are originile in zonele exotice ale Asiei de Sud, Australiei si Oceania.

Dendrobium este unul dintre cele mai mari genuri de orhidee, cuprinzand peste 1.200 de specii, fiecare cu propria sa personalitate. Numele "Dendrobium" provine din cuvintele grecesti "dendron", care inseamna "arbore", si "bios", care inseamna "viata". Acest nume reflecta obiceiul multor orhidee Dendrobium de a creste pe arbori, intr-o simbioza care imbogateste atat gazda, cat si orhideea.

Atestarea istorica a acestei plante ne duce inapoi in timp, in secolul al V-lea i.Hr., cand a fost mentionata in manuscrisele chinezesti. De-a lungul secolelor, Dendrobium a fost apreciata nu doar pentru frumusetea sa, ci si pentru proprietatile sale medicinale, fiind folosita in medicina traditionala chineza pentru a trata diverse afectiuni.

In acest articol, vom explora in detaliu lumea Dendrobium, de la familia sa si pana la diversitatea de specii, la cultivare, ingrijire, inmultire si multe altele.

 

Familie Orhideei Dendrobium

Orhideea Dendrobium face parte din familia Orchidaceae, una dintre cele mai mari si mai diverse familii de plante cu flori din lume. Aceasta familie cuprinde peste 28.000 de specii, distribuite in aproximativ 763 de genuri, printre care se numara si genul Dendrobium.

Genul Dendrobium a fost descris pentru prima data in anul 1799 de catre botanistul german Olof Swartz.

Acestea variaza in dimensiune si forma, de la specii mici, epifite, care cresc pe arbori, la specii terestre mai mari. Dendrobium este deosebit de divers in ceea ce priveste forma florilor, culorile si modelele, ceea ce face ca acest gen sa fie extrem de apreciat in randul iubitorilor de orhidee.

Speciile de Dendrobium sunt raspandite intr-o arie geografica larga, de la nordul Indiei, prin Asia de Sud-Est, Australia si Noua Zeelanda, pana in Insulele Pacificului. Aceasta distributie larga se reflecta in diversitatea habitatelor in care aceste orhidee pot fi gasite, de la padurile tropicale umede la zonele alpine.

In clasificarea stiintifica, Dendrobium este plasat in subfamilia Epidendroideae, tribul Dendrobieae. Aceasta clasificare reflecta relatiile evolutive ale Dendrobium cu alte genuri de orhidee.

 

Specii

familie specii si varietati

In timp ce ne continuam calatoria prin lumea fascinanta a orhideelor Dendrobium, este esential sa ne oprim si sa exploram diversitatea de specii care alcatuiesc acest gen. Fiecare specie de Dendrobium are propriile sale caracteristici, care le diferentiaza si le face sa straluceasca in propria lor frumusete.

Incepem cu Dendrobium nobile, cunoscuta si sub numele de "Orhideea nobila". Aceasta specie este una dintre cele mai raspandite si este apreciata pentru florile sale deosebite, care pot avea o paleta cromatica ce pleaca de la alb la roz si mov. Florile sale sunt parfumate si pot inflori in grupuri de pana la 50 pe un singur arbust. Aceasta specie este originara din sudul Asiei, inclusiv India, Nepal si Vietnam.

In contrast, Dendrobium kingianum sau "Orhideea roz a lui King" este o specie mai mica, care produce flori roz sau mov. Aceasta specie este originara din Australia si este cunoscuta pentru capacitatea sa de a rezista la temperaturi mai scazute decat majoritatea orhideelor.

Dendrobium phalaenopsis, denumita astfel datorita asemanarii sale cu orhideele Phalaenopsis, este o alta specie populara. Originara din Australia si Noua Guinee, aceasta specie produce flori mari, rezistente, in nuante de alb, roz si mov.

Dendrobium bigibbum, cunoscuta si sub numele de "Orhideea liliac", este o specie care produce flori impresionante de liliac sau roz. Aceasta specie este, de asemenea, florile nationale ale statului Queensland din Australia.

In cele din urma, Dendrobium anosmum, sau "Orhideea fara miros", este o specie interesanta care, in ciuda numelui sau, produce flori cu un parfum puternic si placut. Aceasta specie este cunoscuta pentru tulpinile sale lungi si subtiri si pentru florile sale mari, de culoare roz.

Sunt orhidee epifite sau litofite, ceea ce inseamna ca cresc pe alte plante sau pe roci. Au tulpini lungi, numite pseudobulbi, de unde cresc frunzele. Frunzele sunt de obicei lanceolate sau ovale, cu o textura cerosoasa sau pieletoasa.

Florile sunt, desigur, punctul culminant al oricarei orhidee Dendrobium. Acestea pot fi mici sau mari, in functie de specie, si sunt adesea produse in gramezi pe pseudobulbi. Forma florilor variaza, dar cele mai multe au cinci petale exterioare largi si o petala interioara distincta, numita labelum, care este adesea mai mare si mai colorata decat restul florii.

Culorile florilor pot varia de la alb si crem la roz, portocaliu, galben si mov. Unele specii au flori cu mai multe culori, cu petale de o culoare si un labelum de o alta culoare. De asemenea, multe specii de Dendrobium au flori parfumate, cu arome care variaza de la dulce si floral la picant si exotic.

In ceea ce priveste dimensiunile, orhideele Dendrobium pot varia considerabil. Unele specii sunt destul de mici si compacte, potrivite pentru cresterea in ghivece mici sau cosuri suspendate. Altele sunt mai mari si mai robuste, cu tulpini care pot atinge inaltimi de pana la un metru sau mai mult.

 

Cultivarea Orhideei Dendrobium.

Lumina

Plantele prefera o lumina puternica, dar difuza. Evitati expunerea directa la soare, deoarece acest lucru poate arde frunzele.

Dendrobium se dezvolta bine in ferestrele orientate spre est, unde primesc lumina soarelui pana la pranz si umbra pentru restul zilei. O fereastra orientata spre sud este, de asemenea, potrivita, dar trebuie sa tinem cont de faptul ca intensitatea soarelui creste dramatic din martie pana in octombrie. In acest interval, ar trebui folosita o perdea subtire pentru a filtra aceasta lumina puternica. In mijlocul verii, soarele ajunge atat de sus incat lumina s-ar putea sa nu mai ajunga la plantele asezate intr-o fereastra orientata spre sud. In acest timp, ajuta sa plasam Dendrobium in aer liber, intr-o zona cu umbra luminoasa, de la iunie pana in august. Trebuie sa avem grija sa nu expunem aceste orhidee la lumina directa a soarelui, deoarece frunzele se vor arde.

Temperatura si umiditate

Dendrobiums prefera sa creasca in conditii calde (cu cateva exceptii de specii), si prospera cu o gama de temperaturi diurne intre 20°C si 30°C. Noaptea ar trebui sa fie o scadere de cel putin 6°C, pana la aproximativ 15°C - 18°C. Ca multe orhidee, Dendrobium beneficiaza de niveluri intermediare pana la ridicate de umiditate, intre 50% si 70%. Acest lucru poate fi realizat acasa cu ajutorul unui umidificator sau a unei tavi de umiditate. Trebuie doar sa ne asiguram ca planta nu sta in apa sau radacinile vor putrezi.

Udarea

Prefera un mediu umed, dar nu baltit. Asigurati-va ca solul se usuca complet intre udari pentru a preveni putrezirea radacinilor.

Acestea se bucura de uscare usoara intre udari, permitand mediului sa devina usor umed inainte de a uda din nou. Desi sunt capabile sa tolereze conditii seceta, acest lucru va duce la incretirea tulpinilor daca devine un obicei. Majoritatea speciilor trec printr-o crestere activa primavara pana la inceputul toamnei. In acest timp, ar trebui sa fie udate frecvent si abundent. Udarea frecventa este deosebit de importanta in timpul infloririi, altfel poate aparea caderea bobocilor. Din toamna pana in iarna, avand in vedere cantitatea mai mica de lumina solara, se porduce o pauza in crestere, iar multe plante intra intr-o perioada de repaus uscat. Pentru aceasta perioada de timp, udarea poate fi redusa. Obiectivul pe parcursul iernii este de a uda sistemul radicular dupa cum este necesar, fara a uda excesiv si a duce la putrezirea radacinilor.

Ingrasamant

Orhideele Dendrobium prefera un ingrasamant echilibrat, aplicat o data pe luna in timpul sezonului de crestere, un ingrasamantul diluat conform instructiunilor de pe eticheta.

Fertilizarea ar trebui sa fie asigurata in mod regulat in timpul perioadei de crestere activa. Un bun echilibru (10-10-10, 12-12-12 sau un raport similar) de ingrasamant aplicat "slab, saptamanal" in timpul perioadei de crestere activa este o regula generala buna. Replantarea in ghiveci ar trebui facuta o data la fiecare doi-trei ani, inainte ca pamantul sa-si piarda consistenta. Dendrobium cresc cel mai bine in ghivece, considerabil mici pentru dimensiunea plantei.

Replantarea si taierea

Ar trebui replantate o data la 2-3 ani, sau atunci cand substratul devine prea descompus. Alegeti un amestec de orhidee bine drenat si un ghiveci cu gauri de drenaj.

Tijele florale vechi trebuiesc taiate la baza plantei dupa ce florile s-au ofilit pentru a incuraja cresterea de noi tije.

 

Boli si daunatori

boli si daunatori ai plantei tratare

Unul dintre cei mai comuni daunatori sunt Paduchii de Orhidee(Mealybugs), mici creaturi albe si pufoase care se pot gasi pe frunze, tulpini si radacini. Pentru a preveni infestarea cu paduchi, este esential sa mentinem o igiena adecvata si sa izolam orhideele nou achizitionate. Daca observati acesti daunatori, pulverizati planta cu un amestec de apa si sapun insecticid sau folositi un insecticid specializat.

Un alt daunator frecvent este Acarianul rosu. Frunzele afectate de acesti acarieni pot deveni argintii sau bronzate si pot prezenta pete mici, albe sau galbene. Pentru a preveni infestarea cu acarieni rosii, mentineti umiditatea adecvata si evitati uscarea totala a plantei. Daca observati prezenta acestor daunatori, pulverizati cu un acaricid sau cu un amestec de apa si sapun insecticid.

In ceea ce priveste bolile, putregaiul negru, cauzat de Pythium si Phytophthora, este o problema des intalnita. Aceasta boala se manifesta sub forma de pete negre pe frunze care se extind rapid. Pentru a preveni aceasta boala, evitati udarea excesiva si asigurati o buna circulatie a aerului. Daca observati semne ale putregaiului negru, taiati partile afectate si tratati cu un fungicid specific.

O alta boala care poate afecta planta este Ofilirea fuzariana (Fusarium Wilt). Frunzele afectate de aceasta boala devin galbene si vestejite, iar tulpinile pot prezenta inele de culoare rosie sau violet. Pentru preventie, utilizati un substrat steril si evitati ranirea plantei. Daca observati semne ale Fusarium Wilt, taiati partile afectate si tratati cu un fungicid.

 

Inmultirea Orhideei Dendrobium

inmultire prin puieti keiki

Este recunoscuta ca fiind o planta fascinanta, iar inmultirea ei poate fi o experienta incantatoare pentru iubitorii de Dendrobium.

Cel mai bun moment pentru inmultire este la sfarsitul perioadei de inflorire sau imediat dupa ce aceasta s-a terminat. Acest lucru asigura ca planta are suficienta energie pentru a dezvolta noi radacini si tulpini.

Unele Dendrobiums produc keikis, care sunt practic "puieti" sau noi plante care cresc de-a lungul tulpinii mamei. Acesti puieti pot fi usor separati atunci cand au cel putin doua sau trei radacini proprii. Cu grija, taiati keiki de pe tulpina mama si plantati-l intr-un nou vas.

Daca planta este matura si are mai multi pseudobulbi, puteti imparti planta in bucati mai mici, fiecare avand cel putin trei pseudobulbi, fiecare diviziune trebuie sa aibe radacini sanatoase.

Pentru plantare, folositi un amestec de pamant special pentru orhidee, udati usor si mentineti o umiditate ridicata in jurul noilor plante pentru a le ajuta sa iti dezvoltate radacinile.