Hortensia este o floare spectacol ce necesita destul de putina intretinere, daca le oferim conditiile potrivite. Pregatiti-va manusile de gradinarit pentru ca va vom invata cat de usor este sa cultivati aceste frumuseti in aproape orice loc din gradina sau casa - de la ghivece amplasate la nivelul solului pe terasa sau in curte, pana la arbusti mari in aer liber.

Hydrangea sau denumirea oficiala a Hortensiei este un gen de aproximativ 70-75 de specii de plante cu flori din familia Hydrangeaceae, originara din sudul si estul Asiei si din America de Nord. Numele genului Hydrangea provine din grecescul Hydr- care inseamna "apa" si aggeion care inseamna "vas".

Hortensiile pot atinge inaltimi si de 4m, viteza de crestere fiind destul de mare, intr-o singura vara puteti avea gradina impanzita de aceste minunate flori, ce va pot incanta privirea ani la randul, daca le oferiti conditiile adecvate.

Hortensia este o planta de gradina populara, cultivata pentru capitulele mari de flori compuse din foarte multe flori mici ce infloresc vara si toamna. Culoarea florilor de hortensie este influentata de pH-ul solului: un sol alcalin va produce flori albastre, in timp ce un sol acid va produce flori roz sau mov.

Plantarea hortensiilor

plantarea hortensiilor in gradina sau ghiveci

Hortensiile se planteaza cel mai bine la inceputul primaverii sau toamna tarziu. Cand plantati, asigurati-va ca amestecati multa materie organica in groapa de plantare. Acest lucru va ajuta radacinile sa se fixeze rapid si va oferi plantei nutrientii de care are nevoie pentru o crestere sanatoasa. Daca plantati mai multe hortensii, asigurati-va ca au o distanta de aproximativ 1,5 metri intre ele. Dimineata devreme sau dupa amiaza tarziu este cel mai bun moment al zilei sa plantati florile, in acest fel le protejati de caldura excesiva a zilelor de vara.

Dupa plantare, udati bine plantele pentru a le ajuta sa se hidrateze. Este posibil sa fie nevoie sa le udati saptamanal in timpul primului sezon de crestere. Asigurati-va ca puneti un strat de materie organica, format din paie, resturi vegetale sau rumegus in jurul plantelor pentru a ajuta la retinerea umiditatii si pentru a mentine radacinile racoroase.

Unde plantam Hortensiile?

Cunoscand tipul de sol care este preferat de catre Hortensii este primul pas spre plantarea acestora, deoarece nu reusesc sa se dezvolte in orice tip de sol. In mod ideal, solul perfect pentru plantarea hortensiilor este unul umed, dar bine drenat, bogat in materie organica si usor acid. Daca doriti sa va cultivati hortensiile in ghivece, alegeti un amestec pentru ghiveci de buna calitate care sa indeplineasca aceste cerinte. Este bine sa alegem o zona ce ofera o oarecare umbra dupa amiaza, desi Hortesia iubeste soarele delicat al diminetii, in aceeasi masura caldura sufocanta a dupa amiazilor de vara, se dovedeste a fi prea mult pentru florile sale delicate.

In ce perioada a anului plantam hortensiile?

in ce perioada a anului plantam hortensiile

Primavara devreme este cel mai bun moment pentru a planta hortensii, inainte ca planta sa inceapa sa creasca in mod activ. Astfel, radacinile vor avea timp sa se dezvolte si sa se fixeze in noul sol, inainte de a fi supuse la stres din cauza caldurii din timpul verii.

Cum se planteaza hortensiile?

Cand sunteti gata sa plantati, sapati o groapa de doua ori mai larga decat radacina plantei. Adaugati putina materie organica in groapa si amestecati-o bine cu solul existent. Se scoate planta cu grija din vechiul recipient, inlaturand bucatile de radacina deterioarate.

Asezati manunchiul de radacini in gaura proaspat sapata si umpleti-o cu pamant, consolidand usor pe parcurs. Udati bine pentru a aseza solul din jur si mulci in jurul bazei plantei pentru a ajuta la retinerea umiditatii.

Cum se inmultesc Hortensiile ?

cum se inmultesc hortensiile

Este destul de limpede de ce suntem fascinati de aceste flori, explozia de petale si culori ne face sa ne dorim, sa avem in gradina noastra din ce in ce mai multe flori de acest fel, care sa ne incante diminetile racoroase de vara.

Hortensiile se inmultesc prin butaci, putem taia cateva ramurele ce abia au crescut, urmarim sa aibe cateva frunze pe ele.

O ramura de 10-15 cm este suficient de mare pentru ceea ce avem noi nevoie, se elimina surplusul de frunze lasand doar patru in varf, daca aceste frunze sunt prea mari, se sectioneza partea superiora cu o foarfeca.

Butacul se infinge bine intr-un ghiveci cu sol fertil, de preferat turba de calitate, se uda in mod generos, dupa ce toata operatiunea este finalizata, se acopera ghiveciul cu o folie din plastic si se pastreaza intr-un loc ferit de lumina si caldura directa a soarelui.

Odata la cateva zile este indicat sa udati ghiveciul pentru a asigura conditiile optime de dezvoltare a radacinii.

Dupa aproximativ 4-5 saptamani ne putem astepta sa vedem si primele radacini ale noii plante, din acest moment le putem transplata individual intr-un ghiveci mai mare sau direct in gradina.

Cum ingrijim plantele de hortensie?

Hortensiile sunt relativ usor de ingrijit, dar exista cateva lucruri pe care trebuie sa le faceti pentru a le mentine in cea mai buna forma. Udarea este cel mai important aspect al ingrijirii - au nevoie de udare regulata, in special in timpul verii cand termperaturile sunt foarte ridicate iar umiditatea la cote minime.

Primii doi ani de viata sunt vitali pentru dezvoltarea plantei de aceea este important sa ii asiguram o hidratare corespunzatoare, udand planta de 3 ori pe saptamana, este reteta de succes pentru o dezvoltare corecta si sanatoasa.

Udarea se face exclusiv la nivelul radacinii, incercand pe tot posibilul sa nu udam florile si frunzele, evitand in acest fel ofilirea si uscarea lor.

Este indicat sa udam plantele la primele ore ale diminetii pentru a le pregati pentru zilele toride de vara.

Aplicati un strat gros de mulci in jurul bazei plantei pentru a ajuta la retinerea umiditatii. Aplicati un un ingrasamant cu eliberare lenta primavara.

Cum controlam culoare florilor de hortensie?

cum controlam culorile hortensiilor

Dintre toate florile, hortensiile au o caracteristica incredibila, manipuland tipul de sol putem practic sa ajustam si sa stabilim cromatica florilor.

Daca va doriti flori albastre sau mov, atunci trebuie sa cultivati hortensia in soluri cu un continut scazut de alcalinitate si un pH sub 5.5. Acest lucru se datoreaza faptului ca ionii de aluminiu continuti in sol sunt cei care dau acestor flori culoarea albastra sau violet.

Pentru a face solul mai alcalin, puteti adauga var. Daca doriti flori roz, atunci trebuie sa cultivati hortensiile in soluri cu un grad de alcalinitate ridicat, asigurand un pH peste 6.5. Acest lucru se datoreaza faptului ca ionii de magneziu din sol sunt cei care dau acestor flori culoarea roz.

Pentru a face solul mai acid, puteti adauga sulf in el. De asemenea, puteti ajusta pH-ul din solul cu ajutorul unui kit de testare a pH-ului. Un sol avand pH intre 5.5 si 6.5 vor da nastere unor minunate flori purpurii.

De asemenea, este posibil sa cumparati plante care au fost deja cultivate in tipul de sol dorit, astfel incat sa nu mai trebuiasca sa ajustati singur pH-ul solului.

Atunci cand doriti sa obtineti culori foarte intense, atunci puteti cultiva hortensii in ghiveci folosind compost ericaceu. Acest lucru se datoreaza faptului ca compostul ericacee are un pH foarte scazut si este foarte acid. Florile cultivate in acest tip de compost vor fi de un albastru sau violet foarte intens.

Fertilizarea Hortensiilor

fertilizarea hrana hortensiilor

Daca aveti certitudinea ca solul in care plantati florile este bogat in minerale si nutrienti, atunci poate ca nu este cazul pentru fertilizatori. In functie de tipul de Hortensie se pot folosi diferite tipuri de ingrasaminti.

Pentru hortensiile cu frunze mari se folosesc ingrasaminti de putere medie si se aplica in lunile martie sau iunie, pe de alta parte pentru hortensiile cu frunza de stejar sau paniculara este recomandata fertilizarea in lunile aprilie si iunie. Hortensia de padure este cea mai putin pretentioasa si necesitata ingrasamand odata pe an, de preferat spre sfarsitul iernii.

Protectia pe timpul iernii

Pe timpul iernii hortensiile se protejeaza cu ramuri de molid, frunze de tei sau alte resturi vegetale . De asemenea, puteti folosi panza speciala de protectie impotriva inghetului sau panza de sac. Atunci cand folositi panza, asigurati-va ca planta are o buna ventilatie, astfel incat sa nu se formeze mucegai in interior.

Cand planta este complet acoperita, acordati atentie ventilatiei si accesului apei la radacina. Este recomandabil sa se aseze un strat de pietris sau argila expandata pe sol inainte de a acoperi planta, astfel incat excesul de apa sa se poata scurge si radacinile sa nu putrezeasca.

Hortensiile sunt foarte sensibile in perioada de inghet, in special plantele tinere. Prin urmare, este important sa se asigure o buna protectie, mai ales in prima iarna dupa plantare.

Protectia impotriva daunatorilor si bolilor

Hortensiile sunt destul de rezistente la daunatori si boli, dar totusi nu sunt imune. Cele mai frecvente probleme legate de sanatatea lor sunt:

- Afidele - aceste insecte mici sug sucul din planta, ceea ce o slabeste si poate duce chiar la moartea ei. Pentru a scapa de afide, trebuie sa pulverizati planta cu apa sau cu un insecticid.

 

- Armillaria - aceasta ciuperca acopera frunzele plantei cu o substanta pulverulenta alba, care in cele din urma duce la moartea lor. Pentru a preveni aparitia ciupercii, trebuie sa aerisiti regulat incaperea si sa pulverizati planta cu fungicide.

 

- Acarianul paianjen - acesti daunatori nu sunt usor de observat cu ochiul liber, dar pot provoca multe daune plantelor. Frunzele plantei se ingalbenesc si, in cele din urma, mor. Pentru a scapa de paianjeni, trebuie sa pulverizati planta cu apa sau cu un insecticid.

 

Hortensiile au fost apreciate de secole pentru florile lor spectaculoase si parfumul lor minunat. Cultivate in intreaga lume, aceste plante versatile pot fi folosite intr-o diversitate enorma de aranjamente florale.

Pentru ocazii speciale, nimic nu se compara cu un buchet de hortensii viu colorate. Florile lor delicate sunt disponibile intr-un curcubeu de culori, de la albastru si violet bland pana la roz si portocaliu vibrant. Iar parfumul lor dulce va fi cu siguranta pe placul oricarei doamne.

hortensii flori pentru nunta aranjamente florale mese

Hortensiile sunt ideale pentru zile de nastere si aniversari, dar sunt perfecte si pentru a felicita pe cineva important din viata ta. Sunt sigura ca persoana careia ii vei darui buchetul va fi incantata!

Colegii nostri de la Floraria Amazon iti ofera o colectie cu totul deosebita de buchete si aranjamente florale cu hortensii care alaturi de trandafiri, bujori sau lalele ofera experiente de neuitat.

Comanda acum, iar prin serviciul de livrare flori Bucuresti, transportul este gratuit iar cadoul superb ajunge la sarbatorita in 2-4 ore in aceeasi zi, 7 zile pe saptamana.

La nivel national asiguram livrarea in interval de 4-6 prin reteaua proprie de florarii si parteneri.