cele mai populare si apreciate specii de orhidee

Orhideele, cunoscute pentru frumusetea si diversitatea lor extraordinara, au captivat atat horticultorii cat si iubitorii de flori deopotriva. Cu peste 25.000 de specii si mai mult de 100.000 de hibrizi, orhideele se prezinta intr-o varietate incredibila de forme, dimensiuni si culori.

Apartinand familiei Orchidaceae, orhideele sunt monocotiledonate, caracterizate de florile lor simetrice si de structurile de reproducere foarte specializate. Orhideele sunt clasificate in cinci subfamilii: Apostasioideae, Cypripedioideae, Epidendroideae, Orchidoideae si Vanilloideae. Speciile pe care le vom explora se incadreaza predominant in subfamilia Epidendroideae, care contine majoritatea orhideelor cunoscute oamenilor de rand.

 

Orhideele Cambria

Orhideele Cambria

Orhideele Cambria sunt hibrizi intergenerici, ceea ce inseamna ca sunt rezultatul incrucisarii intre diferite genuri. Acestea sunt cunoscute pentru culorile lor vibrante si modelele deosebite, ceea ce le face foarte cautate de catre pasionatii de orhidee.

Acesti hibrizi isi pot urmari descendenta din diferite specii de orhidee originare din America Centrala si de Sud, si se dezvolta bine la temperaturi intermediare, in mod ideal intre 15-29°C in timpul zilei si 13-16°C pe timp de noapte.

Acestea se prezinta intr-o gama larga de culori, de la rosu intens la galben stralucitor, orhideele Cambria au de obicei flori in forma de stea, cu o buza proeminenta si au un port compact, ceea ce le face potrivite pentru spatiile nu foarte generoase.

 

Orhideea Cattleya

Orhideea Cattleya

Adesea denumita "Regina orhideelor", orhideele Cattleya sunt cunoscute pentru florile lor mari, aspectuoase si pentru parfumul lor incantator. Florile lor le-a facut favorite printre hibrizii si colectionarii de orhidee.

Originare din America Centrala si de Sud, orhideele Cattleya sunt intalnite in mod obisnuit in padurile tropicale, se dezvolta la temperaturi calde cu umiditate ridicata, in general intre 21-29°C in timpul zilei si 16-18°C noaptea.

Orhideele Cattleya au un colorit divers, inclusiv alb, roz, violet, galben si rosu. Florile lor sunt de obicei mari si in forma de trompeta, cu buza incretita, au dimensiuni diferite, unele plante producand flori cu diametrul de pana la 20 cm.

Multe specii si hibrizi Cattleya produc un parfum incantator, adesea fiind descris ca floral si citric.

 

Orhideea Phalaenopsis

Orhideea Phalaenopsis

Phalaenopsis, cunoscute si sub numele de orhidee molie, sunt printre cele mai populare si usor de recunoscut specii de orhidee. Petalele arcuite si florile ce rezista perioade lungi de timp  le fac o alegere excelenta pentru pasionatii de flori.

Orhideele Phalaenopsis sunt originare din regiunile tropicale ale Asiei, inclusiv din Filipine, Indonezia si nordul Australiei si prefera temperaturile calde, in mod ideal intre 21-27°C in timpul zilei si 16-18°C pe timpul noapte.

Din paleta de culori nu lipsesc alb, roz, galben si violet, adesea cu modele sau marcaje contrastante. Florile lor sunt rotunde sau ovale, cu o buza larga, asemanatoare cu moliile.

Ca si dimeniuni, acestea pot varia destul de mult, plantele pot ajunge adesea pana la 90 cm in inaltime, iar florile pot ajunge pana la  5 si 12 cm in diametru.

 

Orhideea Vanda

Orhideea Vanda

Orhideele Vanda sunt deosebit de apreciate pentru florile superbe, rezistente si pentru radacinile aeriene.

Originara din regiunile tropicale ale Asiei, inclusiv India, Himalaya si Asia de Sud-Est, prefera conditii de mediu calde si umede, cu temperaturi diurne cuprinse intre 24-29°C si nocturne de aproximativ 18°C.

Florile de Vanda se prezinta adesea in nuante vii de albastru, violet, rosu, portocaliu si galben, cu modele deosebite, fiind de obicei plate si rotunde, cu o buza mica si proeminenta.

Unele specii de Vanda emana un parfum incantator, variind de la dulce si floral la picant si exotic.

Ca si dimesiuni pot creste destul de mari, plantele ajungand pana la  180 cm inaltime iar florile pot masura pana la 5-10 cm in diametru.

 

Orhidee Dendrobium

Orhidee Dendrobium

Orhideele Dendrobium sunt cunoscute pentru varietatea de flori cat si pentru faptul ca florile sale rezista destul de mult. Cu peste 1.200 de specii, genul Dendrobium este unul dintre cele mai mari si mai diverse din familia orhideelor.

Sunt originare din regiunile tropicale si subtropicale ale Asiei, inclusiv India, China, Filipine si Australia, prefera temperaturile medii spre calde, de obicei intre 18-29°C in timpul zilei si 13-18°C pe timp de noapte.

Ca si colorit adesea se gasesc in nuante de alb, roz, violet, galben si verde, iar unele specii prezinta modele complexe sau gradiente. Florile lor sunt de obicei in forma de stea, cu petale inguste.

Dimensiunile variaza de la miniaturale la mari, plantele putand ajunge pana la 90 cm inaltime iar florile au intre 2,5-7,5 cm in diametru.

 

Orhideea Cymbidium

Orhideea Cymbidium

Orhideele Cymbidium, cunoscute si sub numele de orhidee de barca, sunt apreciate pentru florile lor mari, cerate si pentru aspectul lor spectaculos. Aceste orhidee sunt populare pentru adaptabilitatea si capacitatea lor de a se dezvolta la temperaturi mai scazute.

Originara din regiunile tropicale si subtropicale ale Asiei, inclusiv din Himalaya, China si Japonia, prefera temperaturile mai joase, in mod ideal intre 18-24°C in timpul zilei si 10-15°C pe timp de noapte.

Florile de Cymbidium se gasesc intr-o varietate de culori, inclusiv alb, verde, galben, roz si rosu, avand petale rotunde sau ovale, cu o buza mare, in forma de barca.

Cele mai multe specii de Cymbidium produc un parfum placut, care poate varia de la dulce si floral la picant si citric.

Plantele de Cymbidium  ajung pana la 90 cm inaltime iar florile la un diametru de 5-12 cm.

 

Orhideea Miltonia

Orhideea Miltonia

Orhideele Miltonia, denumite adesea orhidee panseluta datorita asemanarii cu panselutele, sunt admirate pentru florile lor viu colorate si parfumate. Faptul ca sunt usor de cultivat le fac populare in randul iubitorilor de plante si orhidee in special.

Orhideele Miltonia sunt originare din Brazilia, Columbia si alte regiuni din America de Sud, prefera temperaturile intermediare, in mod ideal intre 21-27°C  pe timp de zi si 13-16°C noaptea.

Culorile Orhideei Miltonia variaza de la nuante de alb, roz, violet, galben si rosu, adesea cu modele sau marcaje contrastante. Petalele sunt rotunde sau ovale, cu o buza larga si plata.

Majoritatea speciilor si hibrizilor de Miltonia sunt parfumate, cu mirosuri care variaza de la dulce si floral la fructat.

Ca si dimensiuni acestea sunt de obicei de marime medie, plantele ajung pana la 60 cm ianltime iar florle ajunge si la 5-10 cm diametru.

 

Orhideea Oncidium

Orhideea Oncidium

Orhideele Oncidium, cunoscute si sub numele de orhidee dansatoare sau orhideea fluture, sunt apreciate pentru florile lor delicate, asemanatoare cu aripile unui fluture. Inflorirea lor abundenta si durata mare de viata a florilor le face favorite printre pasionatii de orhidee.

Orhideele Oncidium sunt originare din America Centrala si de Sud, iar unele specii se gasesc in Caraibe si Florida, acestea preferand temperaturi intermediare, in general intre 21-29°C.

Ca si culori, cele mai dese se gasesc in nuante de galben, maro, rosu si roz, adesea cu modele contrastante. Florile lor sunt de obicei mici si triunghiulare, cu o buza mare si franjurata. Au dimensiuni variate, plantele aflate la maturitate pot ajunge pana la 90 cm inaltime si flori care masoara 2,5-5 cm diametru.

Multe specii de Oncidium si hibrizi produc un parfum placut, care poate varia de la dulce si floral la picant si exotic.

 

Orhideea Paphiopedilum

Orhideea Paphiopedilum

Orhideele Paphiopedilum, cunoscute in mod obisnuit sub numele de orhidee papuc sau orhideea papucul doamnei datorita formei unice a buzei lor, sunt apreciate pentru florile lor intrigante si foarte reziste. Sunt preferate de catre iubitorii de plante si flori pentru aspectul lor exotic si usurinta cu care pot fi ingrijite.

Orhideele Paphiopedilum sunt originare din regiunile tropicale si subtropicale ale Asiei, inclusiv India, China si Asia de Sud-Est, se dezvolta foarte bine in climate cu temperaturi medii spre racoroase, de obicei intre 16-24°C in timpul zilei si 10-13°C pe timp de noapte.

Acestea se gasesc intr-o gama bogata de culori, precum verde, maro, galben, roz si alb, adesea cu modele complexe. Florile lor sunt caracterizate de o buza in forma de punga, ceea ce le confera aspectul de papuc. In ceea ce priveste dimensiuni, acestea pot fi destul de variate, planta poate ajunge la inaltimi de pana la 60 cm iar florile pot avea diametre de 7,5-15 cm.

 

Orhideea Zygopetalum

Orhideea Zygopetalum

Orhideele Zygopetalum sunt admirate pentru florile de o frumusete izbitoare, parfumate si pentru frunzisul atractiv si lucios. Culorile si modelele lor indraznete le fac sa iasa in evidenta printre alte specii de orhidee.

Sunt originare din America Centrala si de Sud, cu precadere din tari precum Brazilia, Peru si Bolivia., prefera temperaturile intermediare, in general intre 18-27°C pe timp de zi si 13-16°C in timpul noptii.

Florile pot avea adesea nuante de verde, violet, maro si alb, cu modele contrastante. Florile lor sunt caracterizate de petale alungite, cerate si de o buza larga, cu franjuri. In general acest tip de orhidee este de marime medie, planta ajungand panala 60 cm inaltime cu flori de 7,5-12,5 cm diametru.

Majoritatea orhideelor Zygopetalum produc un parfum placut, care poate fi descris ca fiind dulce, floral sau picant.

 

Din punctul de vedere al unui florist, orhideele ofera o nota de finete si dramatism oricarui aranjament floral. Tulpinile lor arcuite si florile rafinate adauga profunzime si dimensiune oricarui buchet de flori, in timp ce paleta lor bogata de culori, care variaza de la albul pur la rozul vibrant, galben si violet, se completeaza perfect cu alte tipuri de flori.

Trandafirii, simbolul etern al iubirii si al frumusetii, se asociaza perfect cu orhideele, creand un amestec armonios de texturi si culori. Forma plina, rotunjita a trandafirilor serveste drept contrapunct perfect pentru forma alungita si gratioasa a orhideelor, in timp ce petalele lor moi si catifelate contrasteaza frumos cu suprafata neteda si lucioasa a florilor de orhidee.

Lalelele, cu dispozitia lor vesela si simplitatea lor, sunt un partener excelent pentru orhidee intr-un buchet de lalele. Florile in forma de cupa ale lalelelor creeaza un contrast incantator fata de structura complexa si detaliata a florilor de orhidee, in timp ce gama lor larga de culori permite o multitudine de combinatii.

Freziile, cunoscute pentru florile lor delicate, in forma de palnie si pentru parfumul lor captivant, sporesc si mai mult farmecul unui buchet centrat pe orhidee. Tulpinile subtiri si arcuite ale freziilor oglindesc liniile gratioase ale orhideelor, in timp ce parfumul lor dulce si citric adauga o dimensiune senzoriala suplimentara buchetelor cu frezii. Impreuna, orhideele si freziile creeaza un afisaj vizual uimitor si parfumat care incanta simturile.

Atunci cand realizeaza un buchet de trandafiri, orhidee, lalele si frezii, un florist priceput va lua in considerare echilibrul dintre forme, culori si parfumuri pentru a obtine o compozitie cu adevarat deosebita. De exemplu, asocierea trandafirilor si lalelelor in culori pastelate cu orhidee albe si frezii creeaza un ansamblu subtil si romantic, in timp ce combinarea florilor in culori vibrante si indraznete duce la un aranjament mai dramatic ca intensitate dar si mai atragator.

Pe langa coordonarea culorilor, floristul va tine cont si de caracteristicile ale fiecarei flori, cum ar fi marimea, lungimea tulpinilor precum si forma florilor, pentru a crea un buchet atractiv din punct de vedere vizual si bine structurat. Orhideele pot fi folosite ca punct focal in centrul aranjamentului, cu trandafiri, lalele si frezii aranjate in jurul lor pentru a le accentua exotismul, sau pot fi amestecate cu celelalte flori pentru un aspect mai organic.

In cele din urma, asocierea orhideelor cu trandafirii, lalelele si freziile intr-un buchet de flori pune in valoare maiestria si creativitatea floristului, oferind in acelasi timp un spectacol captivant din punct de vedere vizual si al parfumurilor, care cu siguranta va impresiona. Fie ca sunt folosite drept buchete de mireasa, ca un aranjamente florale pentru diverse evenimente, orhideele reprezinta floarea ca va oferi acest strop de exotism indiferent de situatie.