Begonia Galbena planta in ghiveci ingrijire

Begonia galbena (Begonia x semperflorens-cultorum) face parte din genul Begonia si din familia Begoniaceae.

Este o floare tropicala, perena care produce ciorchini de flori de un galben stralucitor, iar frunzisul sau este distinctiv prin nuanta sa de verde intens si textura groasa si corpolenta. Aceasta specie de begonia este originara din regiunile tropicale ale Americii de Sud, dar poate fi cultivata oriunde in lume, atata timp cat se acorda ingrijirea corespunzatoare, in prezent este cultivata pe scara larga ca planta ornamentala in intreaga lume Se descurca bine in climatele calde, cu multa umiditate, si este o alegere excelenta pentru a fi crescute drept plante de apartament in ghiveci.

 

Anatomia plantei

Begonia galbena se prezinta tulpini inalte si frunzis luxuriant, ramurile sale cresc pana la doi metri inaltime, iar frunzele sale sunt mari si de forma ovala, cu margini zimtate. Frunzele sale au o textura groasa, coroiata si o culoare verde inchis care iese in evidenta peste restul frunzisului verde deschis. Florile sunt grupuri mici de cinci petale in forma de stea, de culoare alba-crema pana la galben stralucitor. Aceste flori infloresc pe tot parcursul lunilor de vara si pot dura pana in toamna daca sunt ingrijite corespunzator.

Creste pana la o inaltime de 30-45 cm Are frunzisul verde inchis si produce ciorchini de flori galbene mici din primavara pana toamna. Florile au un diametru de aproximativ 3,5 - 4 cm, cu petale de culoare galbena.

 

Tipuri de sol si sfaturi de udare

Begoniile galbene prefera un sol bine drenat, bogat in materie organica. Un amestec bun pentru ghiveci sau o combinatie buna de sol este un amestec de muschi de turba, compost si perlit sau vermiculita pentru a asigura un drenaj adecvat. Cand vine vorba de udare, este important sa va pastrati begoniile galbene uniform umede, dar nu imbibate de apa. Udarea ar trebui sa se faca dupa cum este necesar pe parcursul sezonului de crestere, de obicei o data sau de doua ori pe saptamana, in functie de climat si de temperatura ambientala. Pe masura ce intra in repaus vegetativ, toamna, udarea ar trebui redusa si facuta doar atunci cand solul incepe sa se usuce.

 

Hranirea si fertilizarea

Pentru a asigura o crestere sanatoasa, begoniile galbene trebuie fertilizate in mod regulat cu un ingrasamant lichid echilibrat. Ingrasamantul trebuie aplicat la fiecare doua saptamani in timpul lunilor de primavara si vara si redus la o data pe luna in timpul lunilor de iarna. De asemenea, este important sa completati cu suplimente de fier, cum ar fi fierul chelat, daca observati ingalbenirea frunzelor.

 

Cerinte referitoare la lumina

Begoniile galbene prefera lumina indirecta puternica, dar se pot descurca bine in conditii de lumina slaba, daca li se acorda suficient timp pentru adaptare. Nu ar trebui sa fie plasate in lumina directa a soarelui, deoarece acest lucru ar putea cauza arderea frunzelor. Atunci cand sunt crescute in ghiveci si sunt tinute in interiorul casei, plasati-le langa o fereastra orientata spre sud pentru cele mai bune rezultate.

 

Temperatura si umiditate solului 

cerinte lumina si sol begonie

Begoniile galbene sunt plante tropicale, asa ca prefera temperaturile calde, intre 18-26 C. Se descurca bine la niveluri ridicate de umiditate si pot tolera mai multa umiditate decat alte begonii. Pentru a creste nivelul de umiditate din jurul sau, incercati sa pulverizati planta in mod regulat sau sa o asezati intr-o tava putin adanca umpluta cu apa si pietricele.

 

Inmultirea si replantarea in ghivece

Inmultirea plantelor de begonie galbena este usoara, deoarece pot fi inmultite din butasi de tulpina sau prin divizare. Se poate sectiona o portiune de tulpina sanatoasa chiar sub un nod si indepartati orice frunze de pe jumatatea inferioara. Asezati butasul in amestec de ghiveci umed si plasati-l intr-o zona cu lumina puternica indirecta pana cand prinde radacini. O alta ocazie de inmultire este atunci cand se realizeaza replantarea intr-un alt ghiveci. Pur si simplu indepartati o portiune sanatoasa din ghemul de radacini al plantei si separati-o in sectiuni mai mici inainte de a le replanta in ghivece separate.

 

Daunatori si boli

Begoniile galbene nu sunt predispuse la multe boli sau daunatori, dar pot fi sensibile la fainare, afide, paianjeni si ciuperci. Daca observati oricare dintre acesti daunatori, incercati sa-i tratati cu un sapun insecticid sau cu ulei de neem pentru a-i eradica.

 

Tunderea si ingrijirea

Tunderea nu este necesara pentru begonii galbene, dar poate fi facuta ocazional pentru a mentine planta in forma si a incuraja cresterea si dezvoltarea. Tunderea trebuie facuta primavara, inainte de inceperea sezonului de crestere, pentru a indeparta oricaror frunze moarte sau care prezinta semne de boala, precum si orice ramura care este prea mare.

 

Notiuni de baza despre replantare

Atunci cand se replanteaza, de preferinta primavara, asigurati-va ca folositi un recipient cu o marime mai mare decat cel anterior si umpleti-l cu un amestec pentru ghiveci sau pamant de buna calitate. Incercati sa gasiti un ghiveci cu gauri de drenaj in partea de jos pentru a asigura un drenaj adecvat.

Planta poate produce ciorchini de flori galbene in forma de stea pe tot parcursul lunilor de vara. De obicei, incepe sa infloreasca in iunie sau iulie si poate dura pana in octombrie, daca este ingrijita corespunzator. Florile vor avea initial o culoare alb cremos inainte de a deveni galben stralucitor, adaugand textura si culoare begoniei.

Este cunoscuta pentru frunzisul de culoare verde, cu o textura groasa si coroiata, mari si de forma ovala, cu margini zimtate. In timp ce aceasta specie de begonia este de obicei de culoare galbena, exista si varietati care au flori roz sau albe.

 

Lucruri interesante despre Begonie

  1. Begonia galbena este un gen de plante cu flori tropicale, originare din climatele calde si umede. Include aproximativ 1.500 de specii diferite, ceea ce il face unul dintre cele mai mari genuri de plante cu flori.
  2. Cea mai comuna varietate de begonia galbena este "aripa de inger", care are frunze mari in forma de aripi cese extind din tulpina centrala si produce flori galbene in forma de stea.
  3. Unele varietati de begonii au flori parfumate care emana un miros de citrice, unele avand o aroma de lamaie, iar altele producand un parfum usor de portocala,atunci cand infloresc.
  4. In cultura chineza, se crede ca begoniile galbene aduc noroc si prosperitate, precum si ca alunga energiile si spiritele negative de la intrarea in case sau in birouri, acolo unde suntexpuse langa ferestre si usi.
  5. Tuberculii de begonia au fost folositi ca sursa de hrana in unele culturi timp de secole, fiind fierti si consumati ca si cartofii sau alte legume radacinoase, cum ar fi napii sau ignamele.
  6. Unele specii de Begonia au frunze comestibile, care pot fi folosite ca inlocuitor al spanacului sau al altor frunze verzi in retete.

 

Speram ca ati gasit interesata aceasta postare de blog, impreuna cu echipa florarie Amazon, ne dorim sa exploram cat mai in profunzime aceasta lumea interesanta a florilor si plantelor.

Suntem o florarie online ce ofera iubitorilor de flori o gama larga de plante de apartament, buchete de flori sau aranjamente florale pentru ca stim cat de mult ne poate schimba atmosfera din casa sau birou aceste minunate creatii ale naturii.